Dušený kapr na bambusu
Suroviny
- 50 g Sůl
 - 200 g Cibule
 - 3 g Zázvor
 - 150 g Paprika červená
 - 100 g Bambusové výhonky konzervované
 - 20 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 30 g Pepř černý mletý
 - 60 ml Sherry brandy
 - 500 ml Vývar zeleninový
 - 50 ml Voda pitná
 - 60 ml Smetana
 - 60 ml Hořčice
 - 1 dl Omáčka sójová
 - 1.5 kg Kapr obecný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 477 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 3748 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 166.5 mg
 - Draslík 1122.5 mg
 - Vláknina 7140 mg
 - Vitamín A 7140 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 43.6 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso z kapra osušíme, rozkrájíme na plátky. Vetřeme do nich sůl a pepř, pokapeme sherry. Kousky ryby vložíme do bambusového košíku.
 - 
                                2
V míse smícháme na kolečka nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, okapané bambusové výhonky a proužky papriky bez jádřinců. Zeleninu promícháme se sójovou omáčkou a navršíme na porce ryb. Ve woku přivedeme k varu zeleninový vývar, vložíme bambusový košík a na mírném ohni necháme dusit 20 minut. Když jsou všechny porce hotové, slijeme vývar (aby zbylo 400 ml) a vmícháme do něj hořčici. Necháme krátce přejít varem, poté přilijeme škrob rozpuštěný v troše studené vody. Zahříváme do zhoustnutí a nakonec zjemníme trochou smetany. Kapra i zeleninu upravíme na talíře a podáváme přelité omáčkou.