Baskické vepřové s fazolemi
Suroviny
- 200 g Fazole bílé
 - 600 g Vepřová kýta
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 1 kávová lžička Pomerančová kůra
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Paprika zelená
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 dl Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 601 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 352 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 80.4 mg
 - Draslík 1365.3 mg
 - Vláknina 15745.8 mg
 - Vitamín A 15745.8 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.6 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Fazole namočíme přes noc do vody. Slijeme je, dáme do velkého hrnce a přelijeme novou vodou, kterou přivedeme k varu a 10 minut prudce vaříme. Poté teplotu zmírníme a zvolna vaříme dalších 20 minut. Nadbytečnou tekutinu slijeme a fazole odstavíme.
 - 
                                2
Na pánev nalijeme malé množství oleje a opečeme na něm na kousky nakrájené maso. Opečené kousky masa odložíme. Do pánve přidáme lžíci oleje, přisypeme na kolečka nakrájenou cibuli a 3 minuty opékáme. Vmícháme prolisovaný česnek a opékáme další 2 minuty. Pak na pánev vrátíme opečené maso.
 - 
                                3
Přidáme nakrájená rajčata a přivedeme k varu. Z paprik odstraníme semínka a rozkrájíme je na proužky. Přisypeme papriky ke směsi na pánvi, přidáme strouhanou pomerančovou kůru a fazole. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs přeneseme z pánve do hrnce.
 - 
                                4
Hrnec přiklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme asi 45 minut, aby fazole a maso byly dostatečně křehké. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželkou.