Dušená telecí játra se smetanou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 419 kcal
 - Sacharidy 4 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 405 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 154.3 mg
 - Draslík 64.5 mg
 - Vláknina 119.3 mg
 - Vitamín A 119.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 183.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí játra zbavíme blanek a žilek, omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
 - 
                                2
Ve větším rendlíku rozpálíme olej s máslem (60 g) a celá játra z každé strany zprudka orestujeme do zlatohněda. Poté přilijeme vodu, mléko a pod pokličkou dusíme játra do měkka. Během dušení játra potřeme několikrát rozpuštěným máslem (40 g), dusíme přibližně 15 - 20 minut. Když jsou játra měkká, vyjmeme je, nakrájíme na plátky, odložíme do druhého teplého rendlíku a zakryjeme poklicí, aby nevychladla. Vývar z jater vydusíme, k omastku přidáme dvě lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme hovězí vývar, základ omáčky vaříme pomalu 10 minut, poté ji ochutíme solí, čerstvě pomletým bílým pepřem a dolijeme sladkou smetanu na zjemnění chuti. Necháme přejít varem, následně omáčku přecedíme přes síto na játra. Necháme prohřát a hned podáváme.