Rebarborový koláč s ananasem a drobenkou
Suroviny
- 140 g Mouka pšeničná hladká voženílkova
 - 100 g Mouka pšeničná hrubá
 - 500 g Reveň (Rebarbora)
 - 250 g Kompot ananasový
 - 220 g Cukr krystal
 - 50 g Cukr třtinový
 - 120 g Máslo jihočeské
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 ks Pomeranče
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Skořice mletá
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 65 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 51 g
 - Cholesterol 64.3 mg
 - Draslík 271.4 mg
 - Vláknina 4592.8 mg
 - Vitamín A 4592.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
 - 
                                2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                3
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
 - 
                                4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
 - 
                                5
Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.
 - 
                                6
Připravíme si drobenku. Do misky dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, skořici a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstů zapracováváme máslo, dokud se neutvoří hrudky.
 - 
                                7
Na náplň omyjeme a osušíme pomeranč a kůru nastrouháme. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na dílky asi 2 cm dlouhé a dáme je do mísy. Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme, ananas necháme okapat, a potom ho přidáme k rebarboře. Přisypeme 220 g cukru krystalu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, přidáme 2 lžíce rumu a pomerančovou kůru. Všechny ingredience promícháme a směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme ho drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 30 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
 - 
                                8
Upečený koláč podáváme vychlazený.