Kulaté knedlíky z veky s uzeným a zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 150 g Slanina vepřová
  • 700 g Veka
  • 30 g Sůl
  • 0.5 g Pepř černý mletý
  • 220 g Vepřový bok uzený
  • 300 g Zelí kysané
  • 3 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 0.5 l Mléko plnotučné
  • 3 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1141 kcal
  • Sacharidy 157 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 4072 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 247.9 mg
  • Draslík 452 mg
  • Vláknina 5016.3 mg
  • Vitamín A 5016.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 778 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem bílou veku nakrájíme na kostičky a necháme je ve větší míse proschnout. Druhý den si očistíme cibule a drobně je pokrájíme. Kysané zelí propláchneme pod tekoucí vodou, vymačkáme a nakrájíme na malé kousky. Uzený prorostlý bůček a slaninu nakrájíme na kostičky. Slaninu s uzeným bůčkem vysmažíme dozlatova. Vyjmeme ji a rozdělíme na polovinu. Na zbylý omastek přidáme cibuli, kterou též vysmažíme dozlatova. Tu také rozdělíme na polovinu. Polovinu cibulky a uzeného se škvarky si odložíme na ozdobu. Po chvilce restování přidáme k cibulce zelí, vrátíme polovinu vysmaženého bůčku se slaninou, promícháme a restujeme společně ještě 2-3 minuty.

  • 2

    Pokrájenou veku zalijeme mlékem, přidáme vejce, sůl (15 g), pepř a ingredience. Promícháme, přidáme hrubou mouku a uhněteme tužší těsto. Dáme ho na pomoučený vál, rozdělíme na dílky přibližně o váze 100 g. Z každého utvoříme kulatý knedlík.

  • 3

    Mezitím si přivedeme k varu 2-3 litry vody s 15 g soli. Knedlíky vkládáme do vroucí vody, promícháme, aby se nepřichytily, a pomalu je vaříme 25-30 minut.

  • 4

    Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou. Rozdělíme je na talíře, rozpůlíme, polijeme usmaženou cibulkou s uzeným a škvarky, přiložíme plátky uzeného a podáváme.

Komentáře k receptu