Vepřové s křemeňáky a hráškem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Slanina vepřová
  • 200 g Houby čerstvé
  • 600 g Vepřová plec
  • 1.5 kávová lžička Kmín celý
  • 6 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Cibule
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Hrášek
  • 4 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 681 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 572 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 135.5 mg
  • Draslík 898.7 mg
  • Vláknina 18546.1 mg
  • Vitamín A 18546.1 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou plec omyjme, osušíme, nakrájíme na větší kousky tak, že na každou porci počítáme se 4 kousky masa. Maso osolíme, posypeme kmínem a rozdrceným pepřem 4 barev. Očistíme cibule, houby - křemenáky (s červenými hlavičkami) a pokrájíme je na plátky. Vyšší slaninu nakrájíme na plátky.

  • 2

    V pekáči rozpustíme sádlo, položíme na něj maso, obložíme je cibulí, houbami a plátky slaniny. Ještě maso podlijeme 3 dl vody, pekáč zakryjeme a dáme do předehřáté trouby. Pečeme a dusíme zároveň přibližně 35 minut při 220°C - 250°C. Během té doby maso často poléváme výpekem a otáčíme. Plátky slaniny se snažíme mít na mase, aby se vyškvařily.

  • 3

    Ke konci pečení přidáme k masu mražený zelený hrášek. Poklici odkryjeme, podle potřeby přilijeme 1-1.5 dl vody a maso dopečeme, až má zlatou kůrku. Nakonec do výpeku přimícháme 3-4 lžíce smetany a podáváme.

Komentáře k receptu