Šči z kysaného zelí s houbami
Suroviny
- 400 g Zelí kysané
- 30 g Houby sušené
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 50 g Máslo čerstvé
- 300 ml Voda pitná
- 80 ml Olej rostlinný
- 800 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Pepř černý celý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 89 g
- Sodík 742 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 15 mg
- Draslík 571.3 mg
- Vláknina 6140.4 mg
- Vitamín A 6140.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.7 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby namočíme do vody a necháme alespoň hodinu namočené. Kysané zelí nakrájíme na kousky. Mrkev, petržel a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, petrželovou nať nasekáme najemno.
-
2
Namočené houby i s vodou vlijeme do hrnce a vaříme doměkka. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku.
-
3
Na oleji osmažíme mrkev, petržel, cibuli a zelí, osolíme, vmícháme jíšku, přidáme bobkový list, pepř, vlijeme polovinu vývaru a dusíme. Když je zelí měkké, přilijeme zbylý vývar, uvařené houby a přivedeme do varu. Před podáváním do polévky vmícháme petrželovou nať.