Valtické kuře
Suroviny
- 110 g Cibule
 - 2000 g Kuře
 - 20 g Sůl
 - 75 g Tuk
 - 0.5 g Nové koření celé
 - 75 g Celer bulvový
 - 75 g Mrkev kořen
 - 8 g Paprika mletá sladká
 - 40 g Slanina vepřová
 - 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 75 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 400 ml Voda pitná
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 1 dl Víno bílé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 580 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 969 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 164.3 mg
 - Draslík 448.4 mg
 - Vláknina 2158 mg
 - Vitamín A 2158 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.8 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuřata očistíme, omyjeme, naporcujeme a osolíme. Na části tuku je po obou stranách opečeme.
 - 
                                2
Maso vyjmeme a přidáme očištěnou, nakrájenou cibuli, kterou na zbylém tuku osmažíme dozlatova. Zasypeme paprikou, necháme zpěnit a vložíme kuřata, nové koření, podlijeme vodou a dusíme doměkka.
 - 
                                3
Potom kuřata vyjmeme, vydusíme na tuk šťávu, zaprášíme moukou, osmahneme dozlatova, zalijeme vodou a provaříme. Přilijeme smetanu a mléko.
 - 
                                4
Omáčku přecedíme, přidáme na kostičky nakrájený celer a mrkev, předem podušené na slanině, zalijeme vínem a krátce podusíme.