Džuveč z vepřové krkovice
Suroviny
- 150 g Rýže loupaná
 - 750 g Vepřová krkovička
 - 3 ks Cibule
 - 5 ks Rajčata
 - 5 ks Paprika zelená
 - 1 ks Masox
 - 1 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 750 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 74 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 168.8 mg
 - Draslík 557.9 mg
 - Vláknina 10385.7 mg
 - Vitamín A 10385.7 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 92.6 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců, omyjeme a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce smícháme se solí. Petrželovou nať opláchneme pod vodou a nasekáme najemno. Masox rozmícháme ve vodě v hrnku a na ohni necháme přejít varem. Vepřovou krkovici omyjeme, osušíme, nakrájíme na menší kousky, opepříme a osolíme.
 - 
                                2
Ve velké pánvi rozehřejeme polovinu oleje, osmahneme na něm dozlatova nakrájenou cibuli, přisypeme mletou paprikou a krátce smažíme. Přidáme nakrájené maso a za stálého míchání ze všech stran prudce opečeme. Když pustí šťávu, zmírníme oheň a přikryté pomalu dusíme. Podle potřeby přiléváme vývar z Masoxu a občas promícháme.
 - 
                                3
V druhé pánvi na zbylém oleji osmažíme nakrájená rajčata a papriky. Pak přidáme česnek se solí a rajčatový protlak, vše dobře promícháme a přidáme do pánve k masu.
 - 
                                4
K masu přisypeme propláchnutou rýži a podle potřeby přilijeme masoxový vývar. Chvíli odkryté vaříme, pak opět přikryjeme a dusíme, dokud maso, rýže a zelenina nezměknou.
 - 
                                5
Podáváme s chlebem a porce posypeme nakrájenou petrželovou natí.