Bramborový gratin s hříbky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1250 g Brambory
  • 12 g Máslo čerstvé
  • 250 g Smetana 12% (konzumní)
  • 1000 g Hříbky čerstvé
  • 125 g Sýr Gruyére
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 331 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 232 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 42 mg
  • Draslík 1687.5 mg
  • Vláknina 13723.5 mg
  • Vitamín A 13723.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 51.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané brambory nakrájíme na kolečka a osušíme je. Očištěné hříbky rozkrájíme na kolečka (nebo plátky) asi 1 cm silná. Brambory i houby osolíme, opepříme.

  • 2

    Zapékací mísu vytřeme česnekem a vymažeme máslem. Klademe do ní vrstvu brambor a vrstvu hub - každou vrstvu posypeme nastrouhaným sýrem, nasekanou petrželkou a strouhanou cibulí. Vrchní vrstvu tvoří brambory (kousek pod okraj mísy). Vše zalijeme smetanou, posypeme sýrem a poklademe kousky másla.

  • 3

    Zapékáme v mírně vyhřáté troubě asi 105 minut.

  • 4

    Gratin podáváme horký.

Komentáře k receptu