Bramborový gratin dauphinois s houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 200 g Créme fraiche
  • 300 ml Mléko plnotučné
  • 2 ks Pórek
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 525 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 117 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 13.5 mg
  • Draslík 1346 mg
  • Vláknina 17673.4 mg
  • Vitamín A 17673.4 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.5 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 481 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a omyjeme brambory a nastrouháme na tenké plátky. Pórek očistíme a pokrájíme na kolečka. Žampiony rovněž očistíme a nakrájíme na plátky.

  • 2

    Troubu rozpálíme na 180 °C. Zapékací formu vytřeme rozpůleným stroužkem česneku a vymastíme máslem. Brambory promícháme s pórkem, ochutíme solí, pepřem a muškátem a navrstvíme do formy. Navrch dáme houby.

  • 3

    Mléko smícháme s creme fraiche, osolíme, opepříme a přelijeme jím houby. Posypeme nastrouhaným sýrem, poklademe vločkami ze zbylého másla a pečeme cca 1 hodinu. Brambory musí být měkké a povrch gratinu zhnědnout.

Komentáře k receptu