Bramborový gratin se sýrem

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Brambory
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 125 g Sýr Gruyére
  • 600 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Ančovička - filety
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 873 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 353 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 227.9 mg
  • Draslík 1052 mg
  • Vláknina 11426 mg
  • Vitamín A 11426 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve vrstvách je urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme nastrouhaným sýrem.

  • 2

    V kastrůlku přivedeme k varu smetanu smíchanou s muškátovým oříškem a rozpůlenými stroužky česneku. Odstavíme z plotny a přidáme nasekané ančovičky.

  • 3

    Smetanou zalijeme brambory a povrch poklademe kousky másla. Mísu přikryjeme alobalem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pokrm pečeme asi 70 minut.

  • 4

    10 minut před koncem pečení alobal odstraníme a gratin dopečeme dozlatova.

  • 5

    Podáváme se salátem jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k různě upraveným masům.

Komentáře k receptu