Sýrová polévka ze sýru gruyère

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 38 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 120 g Rýže loupaná
  • 450 g Špenát listový čerstvý
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 180 g Sýr Gruyére
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1250 ml Hovězí vývar základní
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Pórek
  • 0.5 ks Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 811 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 1220 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 117.7 mg
  • Draslík 1509.8 mg
  • Vláknina 17913.9 mg
  • Vitamín A 17913.9 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69.1 mg
  • Vitamín E 5.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Špenát dobře omyjeme, osušíme a nasekáme najemno.

  • 2

    V kastrolu rozehřejeme máslo a zeleninu na něm za stálého míchání 5 minut podusíme. Přisypeme rýži a necháme ji krátce zpěnit, až zesklovatí. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.

  • 3

    Polévku přivedeme k varu a vaříme 18 minut na mírném ohni, odstavíme. Promícháme smetanu, zakysanou smetanu, strouhaný sýr, nasekanou petržel a přidáme do polévky, nevaříme.

  • 4

    Hotovou polévku dochutíme, nalijeme do talířů a ihned servírujeme.

Komentáře k receptu