Staropolský bigos

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Vepřový bok uzený
  • 200 g Hovězí maso přední
  • 400 g Vepřová plec
  • 100 g Tuk
  • 30 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 2000 g Zelí kysané
  • 200 g Cibule
  • 30 g Houby sušené
  • 1 g Bobkový list
  • 30 g Cukr krupice
  • 2 g Majoránka
  • 300 g Klobása Dunajská
  • 5 g Česnek
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Protlak rajčatový
  • 100 ml Víno červené
  • 400 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 486 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 1378 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 55 mg
  • Draslík 750.9 mg
  • Vláknina 9385.8 mg
  • Vitamín A 9385.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 77.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Všechny druhy masa opláchneme a nakrájíme na drobné nudle.

  • 2

    Na 2/3 tuku zpěníme cibuli nakrájenou na drobno, vložíme nakrájené hovězí maso, krátce osmahneme, osolíme, opepříme a zalijeme malým množstvím vody. Pod poklicí dusíme doměkka.

  • 3

    V polovině dušení přidáme vepřové maso a uzený bůček a vše doměkka dusíme.

  • 4

    Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrájíme.

  • 5

    Z druhé části tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vlažnou vodou, rozmícháme a krátce povaříme.

  • 6

    Potom přidáme kysané zelí a houby, které jsme propláchli, namočili a překrájeli. Dále přidáme cukr, bobkový list, třený česnek se solí, mletý pepř a majoránku. Vše dusíme, až je zelí téměř měkké.

  • 7

    Potom přidáme podušené maso, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu osmahnutou na části tuku, promícháme a vše podusíme.

  • 8

    Nakonec přilijeme červené víno a ještě krátce podusíme.

  • 9

    Staropolský bigos podáváme na keramických talířích nebo miskách, je možné podávat jej v kotlích.

Komentáře k receptu