Koláč s lososem a krémovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Losos obecný
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 125 g Sýr Gouda 45%
  • 1 g Sůl
  • 1 g Sůl
  • 75 g Tuk
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 250 g Mouka ovesná
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 12 ml Voda pitná
  • 1.4 ml Olej slunečnicový
  • 1 ks Pórek
  • 5 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 678 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 451 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 302.2 mg
  • Draslík 567 mg
  • Vláknina 7605 mg
  • Vitamín A 7605 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hladkou mouku smícháme s ovesnou moukou a špetkou soli. Máslo s moukou zpracujeme, aby vznikla sypká směs podobná hrubší drobence. Do vzniklé směsi vpracujeme rostlinný tuk a studenou vodu. Vše zpracujeme v hladké těsto.

  • 2

    Nejprve vymažeme formu na ovocný koláč, která má průměr 27 cm. Hotové těsto vyválíme do kruhu. Tím vyplníme formu tak, aby okraje byly přilepené k formě a uprostřed vznikla prohlubeň, do které vlijeme krémovou náplň. Nakonec těsto propícháme párátkem a necháme 15 minut uležet v chladu.

  • 3

    Nyní připravíme lososa. Na páře uvaříme lososa. Vaříme asi 15 minut. Poté lososa vyjmeme, po vychladnutí odstraníme kůži a kosti. Lososa zbaveného kůže a kostí roztrháme na jednotlivé vrstvy.

  • 4

    Na oleji opečeme pórek, dokud nezměkne. Připravíme krémovou omáčku a sýr. Vejce vyšleháme se smetanou a mlékem. Tekutinu osolíme a opepříme. Sýr nakrájíme na malé kostičky.

  • 5

    Těsto vyndáme z ledničky, položíme na něj pečící papír. Na něj rozprostřeme sušené fazole a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200 stupních Celsia 10 minut. Poté sundáme papír s fazolemi a samotné těsto pečeme ještě dalších 5 minut.

  • 6

    Předpečené těsto vyndáme z trouby. Hned jej poklademe lososím masem, pórkem, sýrem a přelijeme krémovou směsí. Takto připravený koláč opět vrátíme do vyhřáté trouby a dopečeme ještě 40 minut při 180 stupních Celsia.

  • 7

    Jakmile koláč zezlátne, vyndáme jej z trouby, necháme vychladit a podáváme.

Komentáře k receptu