Terina s Rokfórem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 230 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 200 g Tvaroh měkký - nízkotučný
  • 200 g Hroznové víno
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 1 kávová lžička Kopr čerstvý
  • 1 ks Rajčata
  • 1 ks Šalotka
  • 1 ks Okurka salátová
  • 4 plátek Želatina
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Olej sezamový
  • 4 polévková lžíce Sezam - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 740 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 981 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 130.6 mg
  • Draslík 770.1 mg
  • Vláknina 6932.5 mg
  • Vitamín A 6932.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ze sýru Rokfór oddělíme bílé a zelenomodré části zvlášť. Bílou část sýru rozmixujeme s tvarohem a 3 lžícemi smetany.

  • 2

    Plátky želatiny dáme nabobtnat do trochy studené vody, po 5 minutách vodu přihřejeme a želatinu rozpustíme a přimícháme k rozmixovanému sýrovému krému. Zbývající smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou pomalu vmícháme do krému.

  • 3

    Nádobu na terinu vyložíme potravinářskou fólií a naplníme ji polovinou sýrového krému.

  • 4

    Větší rajče spaříme (30 sekund), oloupeme, zbavíme semínek, pokrájíme nadrobno a odložíme do misky. Oloupanou cibuli šalotku pokrájíme na drobné kostičky. Kopr omyjeme a drobně pokrájíme a spolu s modrozelenou sýrovou plísní a cibulí přidáme k rajčeti. Opepříme, vše promícháme a směs položíme na obdélník fólie. Na ni dáme rajčatovou směs a pomocí fólie utvoříme ze směsi váleček, který opatrně vyklopíme s pomocí fólie doprostřed na krém a zakryjeme ho druhou polovinou krému. Uhladíme, zakryjeme fólií a dáme do chladničky na 3-5 hodin ztuhnout.

  • 5

    V pánvi nasucho opražíme sezamová semínka.

  • 6

    Ztuhnutou terinu opatrně vyklopíme, potřeme olejem a obalíme ji v sezamových semínkách.

  • 7

    Rokfórovou terinu nakrájíme na plátky. Podáváme ji s čerstvým hroznovým vínem, vlašskými ořechy a plátky čerstvé salátové okurky.

Komentáře k receptu