Jehněčí kýta s citronovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 130 g Strouhanka
  • 10 g Citronová kůra
  • 30 g Olivy černé
  • 40 g Šalotka
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 10 g Rozmarýn čerstvý
  • 150 ml Víno bílé
  • 150 ml Vývar jehněčí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 kg Jehněčí kýta
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 733 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 675 mg
  • Bílkoviny 57 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 228.1 mg
  • Draslík 974.9 mg
  • Vláknina 2927.1 mg
  • Vitamín A 2927.1 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nádivka: v hrnci rozehřejeme olej, vložíme nasekanou šalotku a asi 5 minut ji smažíme. Hrnec odstavíme, přidáme strouhanku, olivy, citronovou kůru, bylinky.

  • 2

    Nádivkou naplníme a zavineme vykostěnou kýtu. Zvážíme ji. Maso dáme na pekáč. Podlijeme vínem a vývarem, 20-25 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Ztlumíme oheň na 180 °C a dopékáme 20 minut na každých 500 g váhy, až vytéká čirá šťáva.

  • 3

    Kýtu vyndáme z trouby, volně ji zakryjeme fólií a necháme 10 minut stát.

  • 4

    Šťáva: ze šťávy na pekáči sebereme lžící tuk. Pekáč postavíme na sporák. Šťávu 5 minut povaříme, přitom mícháme, aby se rozpustily připečeniny ode dna. Šťávu ochutnáme, dokořeníme, přecedíme a přidáváme ke každé porci.

Komentáře k receptu