Plněné rýžové knedlíky
Suroviny
- 15 g Hříbky čerstvé
- 15 g Lišky čerstvé
- 50 g Sýr Eidam cihla 30%
- 75 g Mozzarella
- 250 g Rýže loupaná
- 120 g Maso mleté - mix
- 50 g Hrášek
- 50 g Kukuřice
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 7.5 dl Voda pitná
- 1 dl Bujón houbový
- 1 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 601 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 26 g
- Sodík 404 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 173.3 mg
- Vláknina 6126.8 mg
- Vitamín A 6126.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Směs hub (hříbky, bedly, lišky) očistíme, omyjeme a pokrájíme nadrobno. 
- 
                                2Sýr Eidam jemně nastrouháme. Sýr Mozzarellu pokrájíme na kostičky. Cibuli s česnekem očistíme a drobně pokrájíme. Omytou petrželku drobně posekáme. 
- 
                                3Rýži dobře promyjeme, v sítu necháme odkapat, dáme do hrnce se lžičkou soli, zalijeme 7,5 dl vody a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a rýži vaříme při nízké teplotě 20 minut. Občas ji promícháme. K uvařené vychladlé rýži přimícháme nastrouhaný tvrdý sýr, bylinky a dochutíme solí a pepřem. Vše dobře promícháme a necháme chvíli odpočívat. 
- 
                                4Mezitím v pánvi na rozpáleném oleji (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme houby, které vydusíme z vody, přidáme rajský protlak, 1 dl houbového bujónu a dusíme přibližně 5 minut. 
- 
                                5V druhé pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, na kterém za stálého míchání osmažíme mleté maso, které ochutíme solí, česnekem, černým pepřem, petrželkou a majoránkou. Přidáme 1dl bílého vína a dusíme pod pokličkou asi 5 minut. 
- 
                                6Směs masa smícháme v misce s houbami, Mozzarellou, mraženým hráškem a kukuřicí. 
- 
                                7Z připraveného rýžového těsta vykrajujeme lžicí kousky a na pomoučeném vále z nich tvarujeme placičky. Do každé dáme asi 1/2 lžíce masovo-houbové směsi, těsto spojíme a vytvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhance. 
- 
                                8Ve fritovacím hrnci rozpálíme olej na 170°C. Připravené rýžové kuličky postupně fritujeme dozlatova 4-5 minut. Když je vyjmeme, odložíme je na papírový ubrousek. Potom ihned servírujeme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        