Zajíc na zelenině
Suroviny
- 1200 g Zaječí maso
 - 150 g Cibule
 - 50 g Mrkev kořen
 - 50 g Celer bulvový
 - 50 g Kedlubna
 - 50 g Petržel kořen
 - 25 g Mouka polohrubá
 - 10 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 2 g Bobkový list
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 600 g Knedlík kynutý
 - 80 g Slanina vepřová
 - 300 ml Hovězí vývar základní
 - 500 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 20 ml Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 791 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 1007 mg
 - Bílkoviny 57 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 244.7 mg
 - Draslík 952.7 mg
 - Vláknina 5803.7 mg
 - Vitamín A 5803.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.8 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zaječí zadní část se stehny omyjeme, slaninu nakrájíme na menší hranolky a zajíce prošpikujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev, petržel, kedlubnu a celer nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
V pekáči rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli, orestujeme, přidáme zeleninu a podusíme. Přiložíme zajíce, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, podlijeme vývarem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme při střední teplotě asi 50 minut.
 - 
                                3
Měkké maso vyjmeme, naporcujeme a šťávu v pekáčku zalijeme smetanou s rozmíchanou moukou. Povaříme, podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
 - 
                                4
Jako příloha jsou vhodné houskové knedlíky.