Nákyp z brambor a ryby

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Treska aljašská
  • 175 g Mušle srdcovky
  • 1 ks Cibule
  • 1 hrst Celer - nať
  • 1 hrst Petržel kudrnka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 2 dl Vývar rybí
  • 1 dl Citronová šťáva
  • 1 kg Brambory
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 460 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 333 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 68.1 mg
  • Draslík 1598.7 mg
  • Vláknina 13672 mg
  • Vitamín A 13672 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.4 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory očistíme, omyjeme a oškrábeme, pak je vaříme v osolené vodě, dokud nezměknou.

  • 2

    Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno. Nať z petrželky omyjeme jemně nasekáme, celerovou nať krájíme na plátky.

  • 3

    Tresky pokrájíme na kostičky, mušle uvaříme a vyloupeme.

  • 4

    Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme cibuli a celerovou nať, smažíme přibližně 3 minuty. Pak přisypeme mouku, při stálém míchání smažíme ještě minutu. Postupně přiléváme vývar a šťávu z citronů, dokud vše nezhoustne. Dochutíme pepřem.

  • 5

    Pánev odtavíme z ohně, přidáme tresku, mušle a petržel, vše zamícháme. Směs přendáme do žáruvzdorné misky.

  • 6

    Z uvařených brambor, zbytku másla a mléka vytvoříme jemnou kaši, kterou podle chuti osolíme a dáme rovnoměrně na rybí základ v misce.

  • 7

    Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 30 až 40 minut, dokud směs nezačne bublat a na povrchu nevznikne světle hnědá kůrka.

Komentáře k receptu