Artyčoky se studenou smetanovou pórkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Pórek
  • 325 ml Zakysaná smetana
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Artyčoky
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 609 kcal
  • Sacharidy 117 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 1542 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 117 g
  • Cholesterol 42.3 mg
  • Draslík 3937.2 mg
  • Vláknina 110355 mg
  • Vitamín A 110355 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 126 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z velkých artyčoků odkrojíme stopky tak, abychom je mohli postavit, vložíme je do velkého hrnce s vařící osolenou vodou, vaříme zvolna přibližně 40 minut částečně zakryté pokličkou, než změknou. Zda jsou artyčoky hotové, zjistíme zatáhnutím za jeden list, měl by se snadno odlomit. Uvařené artyčoky vyjmeme drátěnou sběračkou, nechme okapat a půl hodiny vychladnout.

  • 2

    Z každého artyčoku vytrhneme středový listový trs, okrajové listy ponecháme, vydlabeme nepoživatelnou středovou dužinu.

  • 3

    Pórky na jemno posekáme, oloupaný česnek utřeme se solí. V misce smícháme zakysanou smetanu s pórkem, česnekovou pastou a bílým vinným octem, směs vidličkou dobře vyšleháme.

  • 4

    Do vydlabané dutiny každého artyčoku nalijeme několik lžic omáčky a podáváme na mělkém středním talíři. Konzumujeme tak, že do omáčky namáčme odtržený okrajový list artyčoku.

Komentáře k receptu