Vepřové kotlety dušené s klobásou a zeleninou
Suroviny
- 20 g Anglická slanina
- 200 g Klobása uzená
- 1 ks Cibule
- 4 ks Rajčata
- 2 ks Paprika zelená
- 4 ks Vepřové kotlety
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 0.3 l Smetana 16% (pochoutková)
- 0.2 l Víno bílé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 670 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 35 g
- Sodík 163 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 109.9 mg
- Draslík 677.4 mg
- Vláknina 3997.4 mg
- Vitamín A 3997.4 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na malé kousky. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců, omyjeme, pokrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na jemno. Slaninu krájíme na kostičky, klobásu na kolečka. Smetanu v misce rozmícháme s moukou. 
- 
                                2Vepřové kotlety omyjeme, osušíme, naklepeme, osolíme. Na krajích a u kosti je nařízneme, aby se při smažení nekroutily. 
- 
                                3V pánvi rozpálíme olej, na něm kotlety nejprve zprudka z obou stran osmahneme, poté je z pánve vyjmeme. 
- 
                                4Do tuku po smažení kotlet vložíme slaninu, na ní zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme mletou papriku, chvíli smažíme, podlijeme vínem, vrátíme kotlety zpět do pánve a přikryté dusíme. Po 5 minutách přidáme nakrájenou klobásu, přilijeme víno. Když kotlety začnou měknout, vsypeme do pánve pokrájenou papriku a rajčata. Kotlety během dušení několikrát obrátíme, podle potřeby přiléváme víno. 
- 
                                5Až kotlety zcela změknou, opět je z pánve vyndáme. Směs v pánvi zalijeme smetanou rozmíchanou s moukou, přivedeme k varu, odkryté vaříme za občasného míchání dalších přibližně 5 minut, než omáčka zhoustne. Následně vložíme zpět kotlety, vše prohřejeme a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        