Hovězí svíčková s opékanými bramborami a šalotkami na víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 280 ml Víno červené
  • 280 ml Víno portské
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 12 ks Brambory
  • 16 ks Šalotka
  • 8 stroužek Česnek
  • 1 kg Hovězí svíčková
  • 10 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1562 kcal
  • Sacharidy 159 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 641 mg
  • Bílkoviny 80 g
  • Uhlovodany 158 g
  • Cholesterol 150 mg
  • Draslík 4348.7 mg
  • Vláknina 13186.2 mg
  • Vitamín A 13186.2 mg
  • Vitamín B6 4.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 88.9 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 62.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí svíčkovou, potřenou lžící olivového oleje, necháme v chladu přikrytou alespoň 2 dny odležet. Velké brambory oloupeme a překrojíme na poloviny, oloupeme středně velké šalotky a otrháme lístky ze čtyř snítek tymiánu.

  • 2

    Hovězí svíčkovou osolíme, opepříme a ze všech stran ve velké pánvi prudce opečeme na 2 lžících olivového oleje. Přendáme do pekáče, přidáme 3 lžíce olivového oleje, stroužky česneku ve slupce a 3 snítky tymiánu. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě pečeme maso 25 minut tak, aby svíčková byla uvnitř ještě polosyrová. Chceme-li pečeni více propečenou, prodloužíme dobu pečení.

  • 3

    Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a na něm dozlatova opečeme poloviny brambor. Přidáme máslo, 3 snítky tymiánu a zvolna opékáme 15-20 minut, až jsou brambory uprostřed měkké, pak je posolíme.

  • 4

    Na 2 lžících olivového oleje v rendlíku opečeme šalotky, potom olej slijeme a šalotky přelijeme portským a červeným vínem, přidáme tymiánové lístky a šalotky ve víně vaříme, až se tekutina téměř odpaří a šalotky dostanou rubínovou glazuru.

  • 5

    Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a servírujeme obložené pečenými bramborami, šalotkami a česnekem.

Komentáře k receptu