Celerový salát s ananasem a oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 26 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Ananas
  • 150 g Ořechy lískové pražené
  • 100 g Smetana 12% (konzumní)
  • 250 g Celer řapíkatý
  • 200 g Majonéza
  • 200 g Hrušky
  • 3 ml Citronová šťáva
  • 6 ml Pomerančová šťáva
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 709 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 434 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 10 mg
  • Draslík 614.4 mg
  • Vláknina 12723.2 mg
  • Vitamín A 12723.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.1 mg
  • Vitamín E 11.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zálivka: připravíme ji z majonézy, smetany s pepřem, špetky soli, pomerančové šťávy a medu. Před dalším použitím ji odložíme do lednice. Do vhodného kastrůlku vlijeme vodu, přilijeme citrónovou šťávu, přivedeme k varu.

  • 2

    Celer důkladně očistíme, oloupeme, omyjeme, nakrájíme na malé kostky a ty ihned vložíme do vroucí vody. Povaříme 5 - 6 minut do křupava. Celer nesmí být rozvařený, ale křupavý. Scedíme, necháme okapat, vychladnout, smícháme s připravenou zálivkou. Do zálivky přidáme oloupaná, na stejně velké kousky jako celer nakrájené hrušky a čerstvý ananas, nakonec vmícháme hrubě nakrájené oříšky. Podle vlastní chuti dochutíme zbytkem soli, pepřem, lze i cukrem.

  • 3

    Hotový salát vychladíme, necháme odležet, podle porci rozdělíme do jednotlivých salátových mističek.

Komentáře k receptu