Zapékané telecí nožičky
Suroviny
- 300 g Celer bulvový
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 4 g Bobkový list
 - 100 g Créme fraiche
 - 500 g Telecí nožičky
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 927 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 75 g
 - Sodík 414 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 243.5 mg
 - Draslík 929.2 mg
 - Vláknina 11065.8 mg
 - Vitamín A 11065.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 58.5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Důkladně očištěné a omyté telecí nožičky dáme do hrnce. Vložíme bobkový list, sůl, celý pepř, česnek, cibuli, celer, mrkev a petržel. Vše zalijeme studenou vodou a pod poklici vaříme doměkka přibližně 60 minut. Potom i s vývarem necháme vychladnout. Vychladlé maso vykostíme a nakrájíme na plátky. Vybereme z vývaru celer, který také nakrájíme na silnější plátky.
 - 
                                2
Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli s česnekem zpěníme v pánvičce na 70 g rozpáleného másla. Přilijeme smetanu, créme fraiche a přivedeme k varu. Dobře dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                3
Pečící formu dobře vymažeme máslem a střídavě skládáme plátky mangoldu, plátky masa a plátky celeru. Na povrch naskládáme tenké plátky sýra, zalijeme připravenou smetanovou omáčkou.
 - 
                                4
Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 180 stupních Celsia 40-45 minut. Po vytáhnutí z trouby krájíme na porce. Rozdělíme na jednotlivé teplé talíře a podáváme.