Artyčoky plněné žampionovou nádivkou
Suroviny
- 400 g Artyčoky
 - 150 g Žampiony čerstvé
 - 80 g Anglická slanina
 - 50 g Cibule
 - 70 g Mrkev kořen
 - 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 60 g Pažitka
 - 6 g Sůl
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 1.77 g Máslo čerstvé
 - 150 ml Víno bílé
 - 100 ml Voda pitná
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 232 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 852 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 106.7 mg
 - Draslík 636.6 mg
 - Vláknina 14199.8 mg
 - Vitamín A 14199.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žampiony nakrájíme na malé kousky, cibuli oloupeme, porájíme nadrobno, česnek prolisujeme, slaninu krájíme na tenké plátky, mrkev nastrouháme na jemno, pažitku posekáme. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli, osmahneme, přidáme žampiony, osolíme, ochutíme česnekem a krátce podusíme. Mimo oheň vmícháme žloutek.
 - 
                                2
Artyčoky očistíme, částečně vydlabeme, naplníme žampionovou směsí, každý artyčok zabalíme do jednoho plátku slaniny. Vyskládáme do hrnce, přidáme mrkev, pepř, posypeme pažitkou, podlijeme vínem, zakryjeme pokličkou a zvolna dusíme zhruba 30 minut.
 - 
                                3
Artyčoky vyjmeme, šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, osmažíme, přilijeme vodu, rozmícháme a povaříme 10 minut.
 - 
                                4
Artyčoky upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.