Knedlíčky z bramborového těsta se špenátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 150 g Špenát listový čerstvý
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 5 l Voda pitná
  • 2.7 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Ořechy lískové
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 4 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 491 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 841 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 140.7 mg
  • Draslík 1144.5 mg
  • Vláknina 12779.5 mg
  • Vitamín A 12779.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.5 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře omyté mladé listy špenátu vložíme do síta. Spaříme vroucí vodou (asi 2 litry), necháme v sítu okapat a pokrájíme na malé kousky.

  • 2

    Omyté brambory oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do hrnce se 7 dl vody, lžičkou soli a uvaříme do měkka. Vaříme je 15 minut, poté scedíme a ještě teplé šťouchadlem na brambory rozmačkáme téměř na kaši. Brambory pokapeme octem, přidáme vejce, kypřicí prášek do pečiva a těsto znovu šťouchadlem důkladně propracujeme. Poté přidáme pokrájený špenát, bílý pepř a hrubou mouku. Těsto promícháme, poté položíme na pomoučený vál.

  • 3

    Mezitím (než připravíme knedlíky) ve velkém hrnci přivedeme k varu 4 - 5 litrů vody se lžící soli. Lískové oříšky pokrájíme na menší kousky a v teflonové pánvi je krátce nasucho opražíme.

  • 4

    Z těsta odkrajujeme kousky, poprášíme polohrubou moukou a rukama vytvoříme malé kulaté knedlíky o průměru přibližně 6 cm. Každý zabalíme do potravinářské fólie tak, že knedlík položíme do středu fólie a konce zakroutíme. Poté knedlíky dotvarujeme do požadovaného kulatého tvaru. Takto připravíme i ostatní knedlíky. Opatrně je vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Vyjmeme jeden uvařený knedlík, opatrně ho rozbalíme (dáme pozor, abychom se nespálili), rozkrojíme a pokud není střed uvařený, opět zabalíme a ještě dovaříme cca 4 - 5 minut.

  • 5

    Uvařené knedlíky vyjmeme, rozbalíme, položíme na talíře, polijeme rozpuštěným máslem, posypeme oříšky a hned podáváme jako přílohu.

Komentáře k receptu