Salát z hlávkového zelí, kopru, křenu a pikantní zálivky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Křen
  • 50 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Šalotka
  • 1 ks Jablka
  • 1 kg Zelí hlávkové bílé
  • 5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 2 polévková lžíce Kopr
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 209 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 131 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 702.3 mg
  • Vláknina 12800 mg
  • Vitamín A 12800 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 108.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Menší očištěnou hlávku zelí rozkrojíme na 4 díly. Vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky do mísy. Očistíme cibule šalotky, rozpůlíme je, pokrájíme na tenké plátky a přidáme je k zelí. Omyté a oloupané sladké jablko oloupeme, nastrouháme ho na hrubém struhadle do mísy k zelí. Očištěný kousek křenu nastrouháme na jemném struhadle a hned ho přimícháme do zelí. Malý svazek mladého kopru promyjeme pod tekoucí vodou, pokrájíme ho nadrobno a dáme do mísy. Vše trochu osolíme, pokapeme olivovým olejem a znovu promícháme.

  • 2

    Ve sklenici rozpustíme v 50ml vody 2 lžice cukru, přidáme 1 lžíci octa a promícháme. Zálivku nalijeme na salát, který znovu vidličkou promícháme.

  • 3

    Salát rozdělíme do misek a servírujeme.

Komentáře k receptu