Bramborový gratin se sýrem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 873 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 72 g
 - Sodík 353 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 227.9 mg
 - Draslík 1052 mg
 - Vláknina 11426 mg
 - Vitamín A 11426 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve vrstvách je urovnáme do máslem vymazané zapékací mísy. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme nastrouhaným sýrem.
 - 
                                2
V kastrůlku přivedeme k varu smetanu smíchanou s muškátovým oříškem a rozpůlenými stroužky česneku. Odstavíme z plotny a přidáme nasekané ančovičky.
 - 
                                3
Smetanou zalijeme brambory a povrch poklademe kousky másla. Mísu přikryjeme alobalem, vložíme do středně vyhřáté trouby a pokrm pečeme asi 70 minut.
 - 
                                4
10 minut před koncem pečení alobal odstraníme a gratin dopečeme dozlatova.
 - 
                                5
Podáváme se salátem jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k různě upraveným masům.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                