Koláčky kynuté za studena

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 0.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.0625 l Smetana 12% (konzumní)
  • 25 dkg Mouka polohrubá
  • 7 dkg Máslo čerstvé
  • 4 dkg Cukr vanilka
  • 0.5 dkg Droždí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 380 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 105 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 218.9 mg
  • Draslík 108.1 mg
  • Vláknina 3823.6 mg
  • Vitamín A 3823.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a citronovou kůru. Přilijeme droždí, které jsme nechali vykynout ve vlažné smetaně, 3 lžíce rozpuštěného másla, celé vejce a žloutek. Vypracujeme těsto a vložíme ho do navlhčeného ubrousku, který jsme ještě dobře vymazali máslem. Ubrousek volně zavážeme a ponoříme ho do vysokého hrnce se studenou vodou. Když se převrátí nebo vyplave na povrch, je těsto vykynuté (cca 2 hodiny). Potom z něho uděláme koláčky, které potřeme žloutkem, naplníme nádivkou a dáme péct asi na 20 min. při 180 °C. Ještě horké je hodně posypeme vanilkovým cukrem.

Komentáře k receptu