Artyčoky plněné játrovou omáčkou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Artyčoky
  • 50 g Játra kuřecí
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 80 g Strouhanka
  • 6 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 14 g Olej olivový
  • 15 ml Citronová šťáva
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 800 ml Voda pitná
  • 15 ml Ocet kvasný lihový
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 327 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 920 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 266.8 mg
  • Draslík 659 mg
  • Vláknina 18298.7 mg
  • Vitamín A 18298.7 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.5 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Artyčoky očistíme, odkrojíme dřevnaté spodní listy a pokapeme citronovou šťávou. V hrnci přivedeme k varu vodu, okyselíme octem, přiložíme artyčoky, vaříme do měkka. Částečně vydlabeme vnitřky a odložíme stranou.

  • 2

    V pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme 20 gramů mouky a usmažíme světlejší jíšku. Zalijeme mlékem, třemi lžícemi vývaru z artyčoků, přidáme nadrobno nakrájená kuřecí játra, sůl, pepř, mletý muškát a vaříme, až omáčka zhoustne. Pánvičku odstavíme, do omáčky vmícháme žloutek, touto omáčkou naplníme artyčoky. Obalíme v mouce, namočíme v rozkvedlaných vejcích, poté obalíme ve strouhance a smažíme v pánvi na oleji do zlatova.

Komentáře k receptu