Slepičí vývar s kerblíkem a vínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 80 g Vaječný žloutek sušený
  • 100 g Petržel kořen
  • 200 g Kerblík
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Šalotka
  • 1 l Voda pitná
  • 1.25 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.25 dl Víno bílé
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 769 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 109 g
  • Sodík 880 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 465.6 mg
  • Draslík 2912.9 mg
  • Vláknina 19132.6 mg
  • Vitamín A 19132.6 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 66.5 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou a omytou šalotku s bramborami pokrájíme nadrobno. V hrnci na rozpuštěném másle cibuli podusíme, zalijeme litrem čistého slepičího bujonu, přidáme pokrájené brambory a přivedeme polévku k varu. Pak zmírníme teplotu a pomalu vaříme přibližně 30 minut.

  • 2

    Polévku před koncem vaření zahustíme smetanou, ve které jsme rozšlehali žloutky. Necháme přejít varem, odstavíme z plotny a vše rozmixujeme na krémovou polévku.

  • 3

    Přilijeme bílé víno, zamícháme, podle chuti dosolíme, přidáme omytý, drobně pokrájený kerblík a podáváme.

  • 4

    Slepičí bujon:

  • 5

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 6

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 7

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.

Komentáře k receptu