Koláč z křehkého těsta s ořechy
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 174 g Máslo čerstvé
 - 60 g Cukr třtinový
 - 60 g Cukr krupice
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 90 g Ořechy vlašské
 - 75 g Cukr třtinový
 - 45 g Máslo čerstvé
 - 150 g Ořechy vlašské
 - 250 ml Sirup Golden
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Med včelí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1080 kcal
 - Sacharidy 116 g
 - Tuky 65 g
 - Sodík 304 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 79 g
 - Cholesterol 213.4 mg
 - Draslík 287.7 mg
 - Vláknina 8550 mg
 - Vitamín A 8550 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.6 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 48.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku smícháme se solí, máslem a studenou vodou na drobenku. Vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly, jeden větší a jeden menší. Větší díl rozválíme na kruhový plát o 4 cm větší než forma. Těsto přendáme do koláčové formy o průměru 20-23 cm. Okraje necháme o 1 cm převislé, založíme dospodu. Ze zbytku těsta vytvoříme ozdobný okraj.
 - 
                                2
Vejce smícháme se sirupem, cukrem, máslem a nasekanými ořechy. Směs rozložíme na těsto do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Po této době vyndáme koláč z trouby a polijeme ho medovou ořechovou polevou. Pečeme ještě 10-15 minut. Na mřížce necháme koláč ve formě vychladnout.
 - 
                                3
Poleva: V pánvi rozehřejeme cukr, med a máslo. Mícháme, až se vše rozpustí a spojí, potom přidáme půlky ořechů a promícháme.