Celerový salát s marinádou a ovčím sýrem
Suroviny
- 500 g Celer bulvový
 - 150 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 8 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
 - 2 ks Šalotka
 - 3 špetka Sůl
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 dl Ocet kvasný lihový
 - 0.5 dl Ocet kvasný lihový
 - 1 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 324 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 393 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 628.5 mg
 - Vláknina 4754.3 mg
 - Vitamín A 4754.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme marinádu: Do misky dáme 1 dl vody, ve které rozpustíme 2 lžíce cukru, přilijeme 0,5 dl octa a přimícháme 3 lžíce oleje.
 - 
                                2
Z omytého celeru odkrojíme 1/4, kterou si odložíme stranou. V hrnci si přivedeme k varu litr vody s 0,5 dl octa, 0,5 lžíci cukru a 0,5 lžičkou soli. Neoloupaný celer (3/4) vložíme do vroucí vody a vaříme ho asi 15-20 minut.
 - 
                                3
Uvařený celer oloupeme, nakrájíme na hranolky silné asi 1 cm, dlouhé 3 cm. Dáme je do mísy. Syrovou 1/4 celeru oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k vařenému celeru. Šalotky očistíme, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky a dáme do mísy. Omytou pažitku drobně pokrájíme. Sýr nakrájíme na malé kostičky a s pažitkou ho přidáme k celeru.
 - 
                                4
Salát opepříme, osolíme podle chuti, přilijeme marinádu a dáme na 20-30 minut do chladničky odležet. Celerový salát podáváme samostatně nebo s čerstvým pečivem.