Salát ze zeleniny s holandskou omáčkou
Suroviny
- 100 g Brokolice
 - 150 g Losos uzený
 - 10 g Máslo čerstvé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 g Fazolové lusky zelené
 - 100 g Hrachové lusky
 - 250 g Chřest zelený
 - 2 ks Cuketa
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Pepř černý mletý
 - 1 ks Šalotka
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 2 l Voda pitná
 - 6 polévková lžíce Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Ocet estragonový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 416 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 257 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 243.2 mg
 - Draslík 684.7 mg
 - Vláknina 9654.2 mg
 - Vitamín A 9654.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.8 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zeleninu opláchneme ve vodě. Oloupeme dolní část chřestu a pokrájíme ho na kousky. Odkrojíme oba konce z hrachových lusků a fazolek. Na plátky pokrájíme cukety. Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky. Do hlubší pánve vložíme máslo a na něj dáme kousky chřestu, podlijeme trochou vody a podusíme. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a vhodíme do ní fazolky. 10 minut povaříme.
 - 
                                2
V dalším hrnci 5 minut povaříme brokolicové růžičky, hrachové lusky a plátky cuket.
 - 
                                3
Všechnu uvařenou zeleninu hned zchladíme studenou vodou a necháme na sítu okapat.
 - 
                                4
Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
 - 
                                5
Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky. Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet, přidáme nakrájenou šalotku. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
 - 
                                6
Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
 - 
                                7
Vývar se šalotkou scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne.
 - 
                                8
Potom do kréme postupně vešleháme i tekuté máslo a přidáme nadrobno nasekaný kopr.
 - 
                                9
Uvařenou zeleninu pak v míse promícháme s uzeným lososem a holandskou omáčkou. Nakonec ještě osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Necháme 15 minut uležet.