Ravioli s mletým masem, špenátem a šalvějovým máslem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Strouhanka
  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 300 g Hovězí maso mleté
  • 100 ml Víno bílé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Oregano čerstvé
  • 1 ks Cibule
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 648 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 718 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 452.2 mg
  • Draslík 979 mg
  • Vláknina 10457.2 mg
  • Vitamín A 10457.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.9 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ze 400g hladké mouky, 4 vajec, 1 polévkové lžíce olivového oleje a jedné lžičky soli vypracujeme těsto na ravioli. Zabalíme do potravinové folie a necháme 20 minut odpočinout.

  • 2

    Oloupeme cibuli, česnek, obojí na jemno nakrájíme, rozmarýn opláchneme, osušíme a též na jemno nasekáme. V pánvi rozpálíme dvě lžíce olivového oleje, přidáme cibuli, česnek a rozmarýn. Osmahneme a přidáme mleté maso, které za stálého míchání smažíme 5 minut. Poté přidáme na pánev bobkový list, majoránku, oregano, podlijeme vínem a povaříme na mírném ohni přibližně 10 minut.

  • 3

    Čerstvý špenát omyjeme, probereme a ještě mokrý dáme do hrnce, kde ho pod pokličkou na silném ohni spaříme. Poté ho vyjmeme a necháme v cedníku okapat, vymačkáme přebytečnou tekutinu a sekáme ho na jemno. Nasekaný špenát přidáme na pánev k mletému masu. Vyjmeme bobkový list. Na struhadle nastrouháme parmezán. Celou směs rozmixujeme na pyré, přidáme 4 vejce, strouhanku a Parmezán. Vše promícháme, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

  • 4

    Pomoučníme pracovní plochu a vyválíme těsto na dva tenké pláty. V odstupech 3 cm naneseme na jeden plát hromádky špenátové náplně, přiklopíme druhým plátem těsta. Okraje dobře přitiskneme a pomocí vykrajovátka v místech mezi náplněmi vykrajujeme ravioli.

  • 5

    V hrnci nechme vařit osolenou vodu, na 4 minuty vložíme ravioli, uvařené vyjmeme.

  • 6

    Šalvěj opláchneme, otrháme lístky a nasekáme je na nudličky. V pánvi rozpustíme máslo, nasekané lístky v něm ohřejeme. Ravioli pokapeme takto upraveným máslem. Upravíme na talíře a posypané strouhaným Parmezánem podáváme.

Komentáře k receptu