Jehněčí kýta s artyčoky
Suroviny
- 1000 g Jehněčí kýta
 - 400 g Brambory
 - 500 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Artyčoky
 - 5 ks Cibulka jarní
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 6 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1209 kcal
 - Sacharidy 124 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 1337 mg
 - Bílkoviny 76 g
 - Uhlovodany 124 g
 - Cholesterol 165 mg
 - Draslík 5035.9 mg
 - Vláknina 115340 mg
 - Vitamín A 115340 mg
 - Vitamín B6 2.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 140.7 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupaný, nasekaný česnek smícháme s citronovou šťávou, kůrou, lístky tymiánu, vínem a olejem. Omyté maso vložíme do marinády a necháme pod pokličkou do druhého dne v chladničce.
 - 
                                2
Kýtu osolíme, opepříme, i s marinádou vložíme do pekáče a pečeme asi 30 minut v silně vyhřáté troubě.
 - 
                                3
Artyčoky omyjeme, odstraníme vnější listy a stonky odřízneme. Očištěnou cibulku nakrájíme na kolečka, brambory oloupeme. Vše přidáme k masu a pečeme dalších 60 minut při 180 stupních Celsia. Během pečení maso podle potřeby podléváme vodou. Před podáváním necháme chvíli odpočinout ve vypnuté troubě.