Kuře se sušenými meruňkami
Suroviny
- 120 g Jogurt bílý
 - 200 g Meruňky sušené
 - 50 g Muškátový oříšek
 - 5 g Kurkuma
 - 150 g Salát ledový
 - 10 g Kmín římský
 - 250 g Rýže Basmati
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Citrony
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 kg Kuřecí čtvrtky
 - 1 polévková lžíce Ořechy lískové pražené
 - 1 polévková lžíce Slunečnice - semena
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 761 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 630 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 65 g
 - Cholesterol 3.9 mg
 - Draslík 885.1 mg
 - Vláknina 25532.2 mg
 - Vitamín A 25532.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28 mg
 - Vitamín E 3.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuřecí čtvrtky zbavíme kůže a odstraníme z nich případný tuk.
 - 
                                2
U každé čtvrtky opatrně odřežeme maso od stehenní kosti.
 - 
                                3
Stehenní kost pevně uchopíme a otáčivým pohybem ji vytáhneme ze svalu. Po odstranění kostí maso rozložíme naplocho a posypeme citronovou kůrou a pepřem. Na každý kousek položíme čtvrtinu sušených meruněk a maso pevně zavineme. Okraje připevníme párátky.
 - 
                                4
V misce smícháme římský kmín, kurkumu, jogurt, sůl a pepř a vzniklou směsí rovnoměrně potřeme kuřecí maso. Kousky rozložíme do velké zapékací misky nebo na pekáč a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C (u plynové trouby stupeň 3-4) zhruba 35-40 minut. Grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso dobře propečené — šťáva vytékající z místa vpichu v nejsilnějším místě stehna musí být čirá, bez stopy krve.
 - 
                                5
Rýži uvaříme v mírně osolené vodě rak, aby byla měkká, zároveň však ještě pevná při skousnutí. Hotovou rýži načechráme vidličkou a vmícháme do ní pražené lupínky z lískových oříšků nebo mandlí a pražená slunečnicová semínka. Kuřecí čtvrtky dáme na talíře a vedle nich upravíme rýži. Porce ozdobíme klínky citronu a ledovým salátem nebo endivií a podáváme. Výrazná chuť meruněk se velmi dobře hodí k nepříliš výrazné chuti kuřecího masa.