Hovězí svíčková s račí omáčkou
Suroviny
- 600 g Hovězí svíčková
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 100 g Hrachové lusky
 - 20 g Rozmarýn čerstvý
 - 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 100 ml Víno bílé
 - 100 ml Martell cognac
 - 0.25 ks Celer bulvový
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 0.25 ks Chilli paprička
 - 20 ks Rak říční
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý celý
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 955 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 108 g
 - Sodík 488 mg
 - Bílkoviny 119 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 660.5 mg
 - Draslík 2725.8 mg
 - Vláknina 9780 mg
 - Vitamín A 9780 mg
 - Vitamín B6 1.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 88.5 mg
 - Vitamín E 15.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí svíčkovou osolíme. V hmoždíři roztlučeme nahrubo pepř a maso v něm obalíme. Vložíme na pánev, kde jej na oleji ze všech stran zprudka opečeme. Musí být propečené pouze na povrchu. Troubu předehřejeme na 85 °C a maso v pekáčku do ní vložíme a necháme 45 minut péci.
 - 
                                2
Ve vodě uvaříme raky a čtyři z nich odložíme stranou pro ozdobu porcí na talíři. Opatrně je rozloupneme, vyndáme z nich měkké maso a odložíme stranou do misky. Zbylé raky rozdrtíme na malé kousíčky. Zasypeme tymiánem a rozmarýnem a odložíme také stranou.
 - 
                                3
V kastrolu rozpustím máslo a vložíme na něj mrkev, petržel a celer. Přisypeme tymián a rozmarýn. Vložíme šalotku, rajský protlak, chilli papričku, cukr, pečlivě promícháme a restujeme 15 minut. Potom přidáme bobkový list a přilijeme víno a ještě asi 100 ml vývaru z raků. Vlijeme 200 ml vody, počkáme, až přijde k varu a ztlumíme plamen. Necháme dvě hodiny vařit tak, že voda bude jenom jemně probublávat. Potom vše propasírujeme přes síto a propasírovanou šťávu dáme zpět na plotnu. Přilijeme do ní smetanu, koňak a přidáme pálivou papriku. Mírně prováříme. Před koncem vaření přidáme k omáčce račí maso, které jsme předtím krátce restovali na másle s přidanou špetkou cukru a tymiánu, trochou koňaku a hrachovými lusky.
 - 
                                4
Připravené maso servírujeme s lusky a opečeným chlebem namazaným lanýžovým máslem, které můžeme buď koupit nebo sami připravit (máslo ochutíme několika kapkami citronové šťávy, worchesterské omáčky a nadrobno nasekanými lanýži).