Ragú polévka
Suroviny
- 33.3 g Cibule
 - 40 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 100 g Květák
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Sůl
 - 66.6 g Tuk
 - 0.2 g Pepř černý mletý
 - 10 g Polévkové koření
 - 10 g Petržel - nať
 - 40 g Žampiony čerstvé
 - 266.6 g Telecí maso přední
 - 100 g Zelenina kořenová
 - 266.6 g Kosti hovězí řídké
 - 0.2 g Muškátový květ
 - 400 ml Mléko polotučné
 - 1200 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 260 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 930 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 73.2 mg
 - Draslík 205.4 mg
 - Vláknina 2003.9 mg
 - Vitamín A 2003.9 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.4 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kosti omyjeme, na drobno rozsekáme a zalijeme částí vody. Mírně osolíme, uvedeme do varu a zvolna vaříme nejméně 2 hodiny.
 - 
                                2
Potom přidáme opláchnuté maso, očištěnou, opláchnutou a nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu a uvaříme téměř doměkka. Maso vyjmeme a nakrájíme na drobnější kostičky.
 - 
                                3
Květák opláchneme, rozebereme na menší růžičky, zalijeme trochou vody, osolíme a částečně uvaříme.
 - 
                                4
Z větší části tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, přidáme muškátový květ a za stálého prošlehávání ji zalijeme vývarem z masa a kostí, odvarem z květáku a zbylou dávkou vody.
 - 
                                5
Uvedeme do varu, přidáme mletý pepř a nejméně 20 minut zvolna vaříme.
 - 
                                6
Ke konci varu přilijeme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
 - 
                                7
Nakonec do polévky vložíme na malé kostičky nakrájené telecí maso, žampiony (očištěné, opláchnuté, nakrájené na plátky a podušené na zbylém tuku), květák a hrášek a ještě krátce povaříme.
 - 
                                8
Polévku dochutíme polévkovým kořením, přisolíme a převaříme.
 - 
                                9
Omytou, jemně rozsekanou petrželovou nať nebo pažitku spolu s malými knedlíčky vkládáme do polévky při podávání.
 - 
                                10
Příprava knedlíčků: Žemli nebo veku oloupeme, rozkrájíme na malé kostičky, pokropíme mlékem a necháme vsáknout.
 - 
                                11
Máslo rozšleháme s vejcem, osolíme, okořeníme květem a pepřem, přidáme omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku, navlhčenou žemli a strouhanku. Vše dobře promícháme.
 - 
                                12
Ze vzniklé hmoty tvarujeme knedlíčky a vaříme je v mírně osolené vodě.