Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 387 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 688 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 13.6 mg
 - Draslík 1289.4 mg
 - Vláknina 18340 mg
 - Vitamín A 18340 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 61.5 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme 3 brambory (asi 250 g), dáme do menšího hrnce asi s 4 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme asi 20 minut, vychladlé oloupeme. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
V pánvi na rozpáleném sádle vysmažíme slaninu, škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky, pak přidáme cibuli, kterou osmažíme dorůžova.
 - 
                                3
Oloupané a omyté syrové brambory (1 kg) nastrouháme do mísy a smícháme s uvařenými bramborami. Přidáme 150 g hrubé mouky a 0.5 lžičky soli. Těsto dobře promícháme.
 - 
                                4
Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody se 2 lžičkami soli. Těsto vykrajujeme lžící, mokrými prsty těsto formujeme do tvaru šišek a vaříme přibližně 4-6 minut.
 - 
                                5
Uvařené šišky klademe na sádlem vymazaný pekáček, na ně poklademe kysané zelí, přelijeme omastkem s cibulí a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 190 °C přibližně 15-20 minut.
 - 
                                6
Čídlmony se zelím posypeme škvarky a podáváme horké.