Vepřová játra z Valašska
Suroviny
- 300 g Játra vepřová
 - 300 g Hovězí maso přední
 - 300 g Vepřový bok
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 l Mléko plnotučné
 - 3 dl Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 4 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 881 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 64 g
 - Sodík 483 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 412.6 mg
 - Draslík 751.9 mg
 - Vláknina 3098.9 mg
 - Vitamín A 3098.9 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.5 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1571.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Játra omyjeme a pokrájíme na 8 dílů.
 - 
                                2
Omyté hovězí přední maso a vepřový bůček omyjeme, pokrájíme a jemně na masovém strojku pomeleme. Maso dáme do misky, přidáme prolisovaný česnek, cibuli, vejce, strouhanku, papriku sladkou i pálivou, pepř, majoránku, kmín a sůl podle chuti. Směs dobře promícháme a postupným přidáváním mléka (až 1 litr) zjemníme na vláčnou sekanou (fáš). Rozdělíme ji na 8 dílů.
 - 
                                3
Do každého dílu sekané zabalíme díl jater.
 - 
                                4
Zapékací mísu vymažeme sádlem do které zabalená játra poskládáme. Dáme je do předem vyhřáté trouby na 220°C. Když maso začíná asi po 10 minutách chytat růžovou barvu, tak játra podlijeme 1-3 dl vody a pečeme do zlatohněda (podobně jak karbanátky).
 - 
                                5
Přibližně pečeme 25-35 minut, během pečení několikrát maso polijeme výpekem.