Hovězí maso s asijskou omáčkou
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Kmín celý
- 30 g Droždí
- 20 g Kurkuma
- 30 g Šalotka
- 300 g Salát ledový
- 30 g Cukr palmový
- 10 g Galgan
- 20 g Máta
- 10 g Kafirové listy
- 40 g Arašídy
- 1 kávová lžička Čínské koření
- 0.5 ks Ananas
- 4 ks Česnek
- 6 ks Rýžový papír
- 10 ks Chilli paprička zelená
- 0.5 l Mléko kokosové
- 2 dl Mléko polotučné
- 2 dl Voda pitná
- 2 dl Mléko kokosové
- 2 dl Džus ananasový
- 2 dl Růžová voda
- 0.04 dl Olej slunečnicový
- 2 dl Omáčka rybí
- 1.5 kg Hovězí svíčková
- 60 polévková lžíce Cukr palmový
- 3 polévková lžíce Jogurt bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1387 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 48 g
- Sodík 2999 mg
- Bílkoviny 128 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 129.9 mg
- Draslík 1808.1 mg
- Vláknina 11335.5 mg
- Vitamín A 11335.5 mg
- Vitamín B6 2.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.2 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme těsto na placky, které po přípravě necháme 120 minut přikryté odpočívat.
-
2
Těsto: Do misky vsypeme mouku, přisypeme cukr, rozdrobíme droždí, vlijeme mléko spolu s jogurtem, nakonec přidáme na kostky nakrájené máslo. Všechny suroviny rukou smícháme na tuhé těsto. Z odpočatého těsta vyválíme placky, které pečeme v pánvi na rozehřátém oleji do zlatová a křupava.
-
3
Příprava omáčky: Do mixéru dáme nakrájenou šalotku, galgan, čerstvou kurkumu, nakrájené papričky, přisypeme kmín. Přidáme oloupaný česnek, chilli koření, přilijeme ananasový džus a vše dohromady rozmixujeme na hustou a hladkou kaši.
-
4
Do hrnce vlijeme kokosové mléko a kokosovou vodu, vmícháme připravenou kaši, zamícháme a přivedeme k varu. Potom ještě omáčku povaříme za stálého míchání přibližně 10 minut a udržujeme ji teplou.
-
5
Příprava náplně: Svíčkovou umyjeme, osušíme, nakrájíme na 2 cm malé kousky, které dáme do hrnce. K masu přidáme limetkové listy, cukr, na kousky nakrájený čerstvý ananas. Přilijeme kokosové mléko, nasekané arašídy, nakonec vmícháme rybí omáčku. Vše dobře promícháme a za občasného míchání pod poklici vaříme asi 90 minut. Proces vaření je dobré hlídat, aby se maso nepřipálilo a nevyvařila se veškerá tekutina. Pokud by se tak stalo, směs podlijeme podle potřeby vodou.
-
6
Na pracovní plochu rozložíme namočený rýžový papír, na papír naskládáme listy ledového salátu, položíme na ně lístky máty. Lžící dáme připravenou masovou směs a zavineme do rolády. Roládu nakrájíme na kousky.
-
7
Do středu mělkého talíře dáme připravenou teplou omáčku. Na ni položíme nakrájené rolky, přidáme křupavé a teplé placky a hotové jídlo podáváme.