Artyčoky plněné oříšky
Suroviny
- 60 g Rajčata
- 225 g Žampiony čerstvé
- 60 g Strouhanka
- 40 g Olivy černé
- 25 g Arašídy
- 700 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Artyčoky
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Bazalka
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 582 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 13 g
- Sodík 1337 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 120 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 3987.3 mg
- Vláknina 112952 mg
- Vitamín A 112952 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 125.7 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Košťály a vrchní listy artyčoků odkrojíme. Nůžkami zastřihneme špičky listů. Do hrnce dáme 2 artyčoky s polovinou dávky vody a polovinou dávky citronové šťávy. Pod pokličkou vaříme 10 minut, poté artyčoky obrátíme na bok. Necháme stát 3 minuty, poté je vyndáme a necháme okapat a obrátíme vršky dolů, aby vychladly. To samé uděláme se zbývajícími artyčoky. 
- 
                                2Do pánve dáme rozetřený česnek, pokrájenou cibuli a 2 lžíce oleje. Pod pokličkou smažíme 2 minuty, pak přidáme pokrájené olivy, žampiony a rajčata. Dusíme 2 minuty. Přidáme strouhanku, arašídy, bazalku, sůl a pepř. 
- 
                                3Artyčoky obrátíme do správné polohy a rozevřeme je. Odstraníme zabarvené středové listy, lžičkou vydloubneme střed hlavičky a zahodíme ho. 
- 
                                4Náplň rozdělíme na 4 porce a plníme jí artyčoky. Listy kolem náplně přimáčkneme zpět. 
- 
                                5Artyčoky narovnáme na plochou nádobu, zakápneme zbylým olejem a pečeme 8 minut. 
- 
                                6Ihned podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        