Borůvkový koláč s hruškami a drobenkou
Suroviny
- 800 g Borůvky
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 350 g Cukr krupice
 - 100 g Mouka polohrubá
 - 100 g Mouka pšeničná hladká
 - 100 g Jogurt bílý choceňský smetanový
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 0.5 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 3 ks Hrušky
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 3 polévková lžíce Cukr krystal
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 599 kcal
 - Sacharidy 128 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 178 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 115 g
 - Cholesterol 10 mg
 - Draslík 202.7 mg
 - Vláknina 12579 mg
 - Vitamín A 12579 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme a osušíme borůvky. Zralé hrušky omyjeme, rozkrojíme je, odstraníme jaderníky, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Připravíme těsto na koláč: do velké mísy vsypeme 350 g krupicového cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu Maizeny, lžičku citronové šťávy, 0,5 lžičky jedlé sody, 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky. Vše důkladně promícháme, přidáme borůvky s hruškami a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy o průměru přibližně 22 - 24 cm.
 - 
                                3
Připravíme si drobenku: do druhé misky vložíme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky, lžíci citronové kůry, 100 g smetanového jogurtu a 50 g polotuhého rozkrájeného másla. Pomocí prstů máslo zapracujeme, až se utvoří hrudky. Drobenku rozprostřeme po celém koláči.
 - 
                                4
Pečeme v předehřáté troubě na 220°C do zlatova přibližně 25 minut.