Hovězí dušené na zelenině

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Slanina vepřová
  • 600 g Hovězí maso zadní
  • 100 g Petržel kořen
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 dl Bujón hovězí
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 578 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 89 g
  • Sodík 18613 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 113 mg
  • Draslík 671.1 mg
  • Vláknina 6703.3 mg
  • Vitamín A 6703.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.6 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Snítku libečku také omyjeme a nadrobno rozkrájíme. Slaninu nakrájíme na hranolky. Špalíček hovězího zadního masa prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme podle chuti. Cibuli očistíme a krájíme nadrobno.

  • 2

    V pekáči rozpálíme olej s máslem, cibuli se zeleninou osmažíme do zlatova. Vložíme maso, přilijeme 3 dl hovězího bujónu, zakryjeme pokličkou a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme minimálně 60 - 70 minut. Během té doby přibližně každých 15 minut maso poléváme výpekem a podle potřeby doléváme bujón (1 - 1,5 dl). Když je maso měkké, vyjmeme ho z pekáče a pokrájíme na plátky.

  • 3

    Šťávu i se zeleninou rozmixujeme (vyjmeme bobkový list) a dochutíme podle potřeby solí. Plátky masa položíme na talíře, zalijeme zeleninovou omáčkou a servírujeme.

Komentáře k receptu