Dušená telecí kýta
Suroviny
- 1300 g Telecí kýta
 - 400 g Žampiony čerstvé
 - 120 g Šalotka
 - 30 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 6 g Pažitka
 - 30 ml Olej arašídový (podzemnicový)
 - 100 ml Víno bílé
 - 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 50 ml Koňak Armaňak
 - 300 ml Vývar telecí
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 526 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 283 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 199.7 mg
 - Draslík 1090 mg
 - Vláknina 1436.3 mg
 - Vitamín A 1436.3 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.6 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žampiony a šalotku očistíme a pokrájíme na menší kousky. Maso osolíme a opepříme a necháme 15 minut osmahnout ze všech stran na rozpáleném oleji. Přidáme šalotku a žampióny, přiklopené dusíme 30 minut. Poté podlijeme vínem, povaříme 10 minut. Přilijeme vývar a smetanu, dusíme dalších 10 minut.
 - 
                                2
Koňak smícháme s máslem, škrobem a nasekanou pažitkou. Maso vyjmeme z omáčky a směs z koňaku přilijeme do hrnce. Necháme chvíli povařit, poté k omáčce vrátíme maso a necháme prohřát. Ihned podáváme.