Bramborový gratin dauphinois s houbami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 525 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 117 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 13.5 mg
 - Draslík 1346 mg
 - Vláknina 17673.4 mg
 - Vitamín A 17673.4 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 45.5 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 481 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme a omyjeme brambory a nastrouháme na tenké plátky. Pórek očistíme a pokrájíme na kolečka. Žampiony rovněž očistíme a nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Troubu rozpálíme na 180 °C. Zapékací formu vytřeme rozpůleným stroužkem česneku a vymastíme máslem. Brambory promícháme s pórkem, ochutíme solí, pepřem a muškátem a navrstvíme do formy. Navrch dáme houby.
 - 
                                3
Mléko smícháme s creme fraiche, osolíme, opepříme a přelijeme jím houby. Posypeme nastrouhaným sýrem, poklademe vločkami ze zbylého másla a pečeme cca 1 hodinu. Brambory musí být měkké a povrch gratinu zhnědnout.