Roštěnky na chilli s paprikami
Suroviny
- 15 g Máslo čerstvé
 - 200 g Anglická slanina
 - 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 1 ks Masox
 - 2 ks Paprika zelená
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 1 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 875 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 636 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 369.3 mg
 - Draslík 714.4 mg
 - Vláknina 1229.8 mg
 - Vitamín A 1229.8 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.2 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slaninu nakrájíme na plátky. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Vajíčka rozšleháme v misce. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
 - 
                                2
Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme, dochutíme chilli kořením. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme olej, roštěnky na něm po obou stranách opečeme dozlatova, pak oheň zmírníme a pomalu je dopečeme doměkka. V případě potřeby můžeme podlít vývarem z masoxu a krátce podusit pod pokličkou. Měkké roštěnky vyndáme z pánve a dáme do tepla.
 - 
                                4
K tuku v pánvi po roštěnkách přidáme máslo, zaprášíme hladkou moukou, chvíli smažíme a pak za stálého míchání přilijeme masoxový vývar. Šťávu vaříme, dokud nezačne houstnout.
 - 
                                5
V druhé pánvi opečeme slaninu, kterou po opečení vyjmeme a dáme do tepla. V pánvi na oleji po pečení slaniny podusíme doměkka nakrájené papriky, ke kterým nakonec přimícháme rajčatový protlak.
 - 
                                6
V další malé pánvi rozehřejeme zbylé máslo a na něm připravíme z rozšlehaných vajec 4 omelety. Na každou dáme plátky opečené slaniny a část dušených měkkých paprik, pokapeme šlehačnou a přeložíme je.
 - 
                                7
Roštěnky dáme na servírovací talíře, na ně položíme naplněnou omeletu a přelijeme šťávou.