Terina s marinovanými játry

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Játra telecí
  • 200 g Slanina vepřová
  • 300 g Vepřová plec
  • 300 g Telecí plec
  • 200 g Olivy nakládané
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 3 ks Bobkový list
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Sherry brandy
  • 2 polévková lžíce Bazalka
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 806 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 58 g
  • Sodík 1625 mg
  • Bílkoviny 49 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 402.3 mg
  • Draslík 815.7 mg
  • Vláknina 3715.8 mg
  • Vitamín A 3715.8 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.7 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá telecí játra zbavíme cév a nakrájíme je na větší kostičky. Dáme je do mísy, přilijeme k nim 1 dl Sherry brandy, 4 lžíce olivového oleje, posypeme drhnutým čerstvým tymiánem. Marinádu s játry promícháme a odložíme na 3 hodiny do chladničky.

  • 2

    Omyté telecí a vepřové maso pokrájíme na kusy a jemně pomeleme na masovém strojku. Mleté maso vložíme do druhé mísy, přidáme k němu sůl, čerstvě pomletý pepř a dobře směs promícháme.

  • 3

    Nádobu na terinu si vyložíme plátky slaniny tak, aby konce visely přes okraj. Na slaninu rozložíme 1/2 mletého masa, na ni dáme vrstvu jater, které jsme vyjmuli z marinády, na ně položíme čerstvé omyté lístky bazalky, zakryjeme druhou polovinou mletého masa, na které položíme 3 bobkové listy. Vše překryjeme slaninou, uzavřeme víkem, vložíme do hrnce s vařící vodou a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 200°C asi 50 minut.

  • 4

    Vychladlou terinu s játry necháme v chladničce odležet několik hodin, servírujeme pokrájenou na plátky (bez bobkového listu) s naloženými černými olivami.

Komentáře k receptu